Pomoc żywnościowa-podsumowanie działań

Logo Programu Pomocy Najbardziej Potrzebującym

Podsumowanie realizacji działań towarzyszących niefinansowych, odbywających się w miesiącu listopadzie 2016r.,styczniu i kwietniu 2017r. ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020

 

Listopad 2016r.

W ramach działań towarzyszących niefinansowych, odbyły się warsztaty pod nazwą ”Nie marnowania żywności i wartości odżywczych”i „Kulinarne” Przed warsztatami odbyło się spotkanie informacyjno- edukacyjne podczas którego poinformowano o  uruchomieniu Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014- 2020 dla gminy Gowarczów. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest dla rodzin, które z powodu  niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie odpowiednich produktów żywnościowych i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w trudnej sytuacji. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych, które przekazywane będą w formie paczek żywnościowych. W warsztatach teoretycznych zostały omówione aspekty i skala marnowania żywności oraz praktyczne porady jak uratować żywność przed zmarnowaniem. Warsztaty kulinarne obejmowały część praktyczną polegającą na samodzielnym przygotowaniu przez uczestników posiłków na podstawie produktów z POPŻ, oraz degustację. W warsztatach uczestniczyły 23 osoby.

Styczeń 2017r.

W Remizie Strażackiej w Gowarczowie ul.Warszawska 17 w dniu 12.01.2017r.odbyły się warsztaty ekonomiczne pod nazwą ”Ekonomia Gospodarstwa Domowego”, oraz warsztaty kulinarne pod nazwą ”Kulinarnie Mocni”w którym udział wzięło 38 osób .W części teoretycznej prowadząca przedstawiła kategorie przychodów, prawa konsumenta, kategorie kosztów i wydatków, zarządzanie budżetem domowym. Warsztaty przebiegały z dużym zainteresowaniem ze strony mieszkańców. Prowadzący poświęcili czas na indywidualne rozmowy, służyli fachową pomocą. Zwieńczeniem spotkania był poczęstunek ze zdrowej żywności przygotowany przez uczestników warsztatów.

Kwiecień 2017r.

W dniu 10 kwietnia 2017r. w Remizie Strażackiej w Gowarczowie ze względu na indywidualne potrzeby i sytuację życiową potrzebujących w ramach Działań Towarzyszących odbyły się spotkania warsztatowe „Nie marnowania żywności” i „Kulinarne” w których wzięło udział 21 osób będących uczestnikami Podprogramu 2016.  Prowadzący przypomnieli uczestnikom zasady BHP w kuchni, przedstawili możliwości zastosowania produktów z POPŻ w kuchni. Warsztaty zakończyły się wspólną degustacją przygotowanych potraw.