W odliczaniu do przerwy świątecznej w szkole uczestnicy wycieczki ostatni już raz w tym roku mieli okazję do integracji podczas wspólnego wyjazdu postanowili wprowadzić się w stan świątecznej ekscytacji i zwiedzić miejsca typowe dla miesiąca grudzień. Ciekawy program wycieczki za sprawą warsztatów połączonych ze zwiedzaniem fabryki bombek, gdzie młodzież miała okazję do poznanie procesu produkcyjnego i kolejnych etapów wyrobu i zdobienia wspaniałych ozdób choinkowych. Uczestnicy wycieczki brali udział w warsztacie zdobienia bombek, gdzie własnoręcznie w unikatowy i indywidualny sposób mogli ozdobić parę sztuk tych niezwykle delikatnych przedmiotów i oczywiście zabrać ze sobą na pamiątkę, aby udekorować rękodziełem własne drzewko bożonarodzeniowe. W pełni już klimatu świątecznego na obiad wybraliśmy się do miejscowej pierogarni, gdzie przy obfitych porcjach wspólnie rozmawialiśmy o tradycjach kulinarnych, czego nie może zabraknąć na świątecznym stole w naszych domach i z pewnością w nie jednym królują pierogi. Następnie wybraliśmy się do Muzeum Marcepanów, aby zgłębiać tajniki tego niezwykle szlachetnego i pysznego smakołyku, który niegdyś uchodził za lekarstwo i nie wielu miało okazję go spróbować ze względu na cenę. Na warsztatach mieliśmy możliwość według starego przepisu, własnoręcznie wykonać masę marcepanową o niezwykle aromatycznym zapachu kwiatu róży. Pracochłonne jest to zajęcie i dużo siły i sprytu należy włożyć, aby wykonać małą porcję łakoci lecz rekompensatą całego trudu jest skosztowanie przysmaku króla Zygmunta I Starego. Gorąco polecamy te miejsca jest to ciekawa propozycja na wycieczkę dla wszystkich tych dużych i małych.